Reisverslag 4
Door: lilyburundi
20 Maart 2010 | Burundi, Bujumbura
Gisteren, vrijdag 19-03-10, hadden wij een afspraak met Alwin, een Nederlandse militaire collega van Dick, die ons gaat begeleiden met een project. Wij zijn naar een weeshuis geweest om te kijken, wat daar allemaal nog gedaan moet worden. En na een eerste inspectie kan ik zeggen, daar moet nog heel veel gedaan worden. Het tehuis ligt aan de “Avenue du Mort”. Tijdens de oorlog zijn daar heel veel slachtoffers gevallen. Via een rivier die dicht langs de weg loopt, kwamen de rebellen vanaf een opstandige wijk dat gebied binnen en roofden, plunderden en moorden alles wat zij tegen kwamen. En dat is nog niet zo heel lang geleden. Vandaar “de straatnaam “.
In het tehuis werden we verwelkomd door de directrice en een naaste medewerker. We mochten overal kijken. Alwin liet ook zien wat er al verbeterd was en dan zie je dat een simpel verfkwastje al heel veel kan doen. Ze hadden oude bedjes voor de kindjes in leeftijd vanaf enkele dagen en die was men aan het schilderen. Een heel ander zicht. Tot we bij de keuken kwamen. Ja, één grote puinhoop. Een grote oude kast die op instorten staat moet opgeknapt worden, kapotte tegeltjes die vervangen moeten worden, muren geschilderd, planken aangebracht worden. Kortom de keuken moet helemaal opgeknapt worden en wel zodanig dat het een hygiënische keuken wordt. Even verder kwamen we bij een klas lokaaltje, waar een grote tafel met enkele stoelen stond met een oude kast. Nou wij hadden het wel gezien, waaraan we wilden doneren. Kom ik later op terug.
Naast het lokaaltje (Alwin waarschuwde al: “hier zie je waar je het voor doet”), een kleine ruimte waar wel twintig baby’tjes op de grond lagen of als ze konden, zitten op hun bipsje op vieze, kapotte, oude matrassen. Op dat moment werd een baby’tje van ongeveer twee maanden oud, verschoond met wat heet een luier. Een vieze, voor dat meisje een veel te grote doek, die droog was, maar schoon dat betwijfel ik. Het rook erg naar urine, omdat er ook kindjes zaten die in hun broekje/luier geplast hadden of ze hadden iets dergelijks niet eens aan. Heel triest om te zien. Alwin haalde de vondst van twee baby’tjes onlangs in Nederland aan, maar ik weet heel zeker dat die het veel en veel beter gaan krijgen dan deze kindjes. Omdat we de directrice zelf ook mee willen laten denken, gaat Alwin een begroting maken van de kosten. Als het te betalen is en de directrice is het er ook mee eens, gaat onze voorkeur uit naar het opknappen en hygiënisch maken van de keuken en de inrichting van een klaslokaal. Wij zijn van mening dat het ook heel belangrijk is, dat er aan de ontwikkeling en de toekomst van de kindjes gewerkt wordt.
Wij zijn zelf erg onder de indruk van wat we gezien hebben vanmorgen en gaan goed nadenken. Uit piëteit hebben we nog geen foto’s gemaakt. Maar ik wilde jullie mee laten leven, met onze ervaring van deze ochtend. Bovendien het is jullie donatie, dus graag jullie reactie of wij dit probleem zullen gaan verlichten. Daarom deze keer een kort verslag en schrijf ik later uitgebreider.
Veel liefs van Dick & Lily.
20 Maart 2010 - 16:52
Wilna En Cees:
Bij verhalen over dit soort toestanden bekruipt me altijd het gevoel, dat niet alleen een dramatisch gebrek aan financiele middelen, maar vooral ook de passiviteit van de mensen zelf debit is aan deze ellende. (misschien is het uiteindelijk wel een soort berusting, veroorzaakt door het ellendige systeem!)Wat is jullie mening hierover? Het zal wel voldoening geven om de nood daar op jullie manier een beetje te kunnen verlichten. Je hoeft er dus geen bekende nederlander voor te zijn. Goed werk dus. Groet, Wilna en Cees. -
20 Maart 2010 - 17:58
Jose En Bram:
Hoi Lilly en Dick, sorry dat ik nog niet heb gereageerd op jullie reis verslagen. Het is wel een hele ervaring die jullie daar opdoen. Ik geloof dan ook wel dat wanneer je dat alles aanziet, zeker met kinderen je heel veel zou willen geven. Ja het is hier wel een beetje anders, vandaag heb ik bij de verhuizing van onze Paul met zijn gezin geholpen.Ze gaan in Nispen wonen aan de Oostmoer. Het is een prachtig huis en dat is dan een schril contrast met wat jullie te zien krijgen.De winter is hier gelukkig ook weer voorbij,de temperatuur is weer een stuk aangenamer. Nog even dan gaan we weer naar de camping toe.
Gr. en l van Jose en Bram -
20 Maart 2010 - 18:19
Ans V D Lindeloof:
Hoi lily en dick. Ad v d broek heeft jullie site op mijn comp. geplaatst,zodat ik zojuist het 4e reisverslag ook rechtstreeks heb ontvangen. ik ga het nu dus ook wat van dichterbij volgen. het huis ziet er goed uit en ik hoop dat jullie je gauw zullen thuisvoelen in je nieuwe omgeving. Leuk om aan zo'n project in het kindertehuis te kunnen meewerken. Succes en gr Ans -
20 Maart 2010 - 18:22
Pablo:
Tja, en zo is er helaas nog heel veel echte ellende en is het geweldig dat jullie de kans hebben en het initiatief nemen om te helpen ! Top van jullie
Pablo -
20 Maart 2010 - 22:43
Meriam:
Lily en Dick,
Zonder de foto's te hebben gezien kan ik me al voorstellen hoe het er daar uit ziet in dat weeshuis. Als je dat ziet kan je wel huilen denk ik. Een heel mooi doel lijkt mij.
Meriam. -
21 Maart 2010 - 00:00
Jacqueline:
Gewoon er voor gaan, je hart volgen dan zit het voor ons wel goed.
dikke kus -
21 Maart 2010 - 11:52
Jan En Wilma:
Hoi Dick en Lily,
Goed om op de hoogte te blijven van jullie wel en wee. We sturen binnenkort even een uitgebreide priové mail over ons wel en wee. Grtz&hgs Wilma en Jan -
21 Maart 2010 - 11:59
Domien En Ineke:
Hoi Lily & Dick.
Wij zijn ook erg onder de indruk van het bericht dat je ons te vertellen hebt,hou ons op de hoogte.
Wij zijn zeer bereid om een donatie te doen, op welke manier dan ook.
Gr. Domien en ineke
21 Maart 2010 - 12:25
Ad En Wim Vd Broek:
Leuk he, verhalen vertellen over wat je allemaal meemaakt. Heerlijk om je belevenissen te delen met anderen.Wat jullie daar zien en beleven, vooral wat betreft o.a.het weeshuis maakt indruk. Doe wat je hart je ingeeft, maar niet te emotioneel hoor, want dan weet je niet meer waar je mee bezig bent. Jullie eventuele actie zal best een goede respons hebben. Succes! Wij houden van huggen, dus nu ook weer een BIG HUG van Ad en Wim -
21 Maart 2010 - 13:01
Nelly En Guust:
Hoi Dick en Lily, Bedankt weer voor jullie indrukwekkend verslag,
het is voor jou Lily een toch wel echte doevakantie als ik dat allemaal zo lees,maar uiteindelijk zal deze zeer veel voldoening geven.
Wij houden jullie ervaringen met zeer veel belangstelling bij !
Ps, jullie moeten de groeten hebben van Corrie Vergouwen.
21 Maart 2010 - 15:39
Nelleke &Gerard:
Hallo Lilly en Dick.
Heb jullie verslag gelezen over het weeshuis,Ik werd er verdrietig van hoe dat dat met die kindertjes daar gaat.Moet voor jullie ook heel moeilijk zijn om dat te zien.Een goed idee om dat probleem te verlichten.Heel veel succes en sterkte.Veel liefs van Nelleke en Gerard. -
22 Maart 2010 - 09:16
André En Adrie:
Hallo verre buren, je verslag gelezen en het is in alle derde wereldlanden dezelfde ellende. Wij steunen ook zo'n foundation in de Philippijnen, dan weet je dat het geld goed besteed wordt, zoals bij jouw project en je kunt altijd wel wat missen. De school in de Philipijnen is nu klaar, maar nu nog de inrichting, maar dat gaat er ook nog wel komen en kunnen de kindertjes gaan leren.We volgen je op de voet en tot schrijfs. Stevige omhelzing van Adrie en André uit Rucphen! -
22 Maart 2010 - 10:23
Ans En Jan:
Lijkt ons een super goed doel, konden we maar met zijn allen een weekje komen helpen met schilderen! -
22 Maart 2010 - 17:34
Cor En Adje:
Ja Lilly en Dick, en wij maar klagen over luxe problemen. Ik denk dat je zelf heel in kan schatten of de donaties goed terecht komen. Vindt het wel goed mals de "locals" er zelf ook iets aan doen. Komt danb ook over dat het iets van hen zelf is.
Groeten -
22 Maart 2010 - 20:23
Jolanda.v.d.Wulp:
Hoi Dick en Lilly
Hier uit Nederland waar het nu wat warmer begint te worden. Als ik de verslagen lees heb je je eigen nog verveeld en wat een ervaring doe je daar op. Het lijkt mij indedaad een goed doel om die keuken op te knappen en dat daar zoveel kinderen beter van worden want als deze kinderen nu al een beetje steun van mensen als jullie kunnen krijgen is dit toch echt heel mooi Lily ik laat gauw weer iets van mij horen maar heel veel succes in het warme Burundi . Groetjes Jolanda -
22 Maart 2010 - 22:12
Regina:
Hoi Lily en Dick,
Indrukwekkend hoe je omschrijft wat je aantreft in zo'n weeshuis. Door je steentje bij te dragen help je het leed voor deze kinderen een beetjete verzachten.Voel ondanks dat het leed waarin deze kinderen moeten opgroeien. Dan is de wereld hard en mogen wij blij zijn dat wij onze kinderen in een warme omgeving kunnen laten opgroeien.
Heel veel succes!
groetjes Regien -
23 Maart 2010 - 09:47
Stephan & Carla:
Beste Lily & Dick,
Met belangstelling je 4e verslag gelezen. Bijzondere indrukken die jullie opdoen.
Bij ons moet ook e.e.a. hersteld, opgeknapt en vernieuwd worden, want we hebben op donderdag 18 maart brand in huis gehad. Oorzaak kortsluiting in de meterkast. Gelukkig alleen materiele schade in de vorm van roet en stank. We bivakkeren tot Pasen in een chalet op een camping in Chaam. Hebben wel een beetje het vakantiegevoel maar zullen blij zijn als alles weer fris en schoon is.
groeten en tot de volgende keer,
Stephan, Carla & kids -
24 Maart 2010 - 20:43
Sandra:
Hoi Liky & Dick,
Ik heb net jullie verslagen gelezen, wat indrukwekkend zeg!
En dan die kinderen. Lijkt me inderdaad moeilijk om te zien, wetende dat onze kinderen het zo goed hebben.
Blijf jullie volgen!
Sandra -
25 Maart 2010 - 10:04
Ben/carla:
Heel heftig allemaal. Herkennen het van Ethiopie. Scholen, kinderen intern, in donkere hutten, met bedden zonder matrassen.
Meerdere kinderen in 1 bed! Geen sanitair, niets. We reageren snel op je mail. Liefs. -
25 Maart 2010 - 11:30
Adje:
Met veel belangstelling je verslag gelezen.Het is erg herkenbaar wat jullie gezien hebben. In Sri-Lanka zo'n kindertehuis bezocht en dat staat nog steeds op mijn netvlies. Ik zou zeggen trek je schort aan en begin bij het begin. Maak er een beetje schone en heldere keuken van.Ken je de overhanddoeken van je moeder nog? Helder en rein, zo moet mijn keuken zijn!Liefs voor jullie -
25 Maart 2010 - 20:08
Ellen Nooijens:
Hoi Lily,
Van Wim het adres van deze site gehad, zodat ook ik je een beetje kan gaan volgen. Prachtig om je verhalen te lezen !!
Wat een heel andere levenswijze dan hier. Ik zal je verhalen blijven lezen.
Groetjes Ellen -
26 Maart 2010 - 10:34
Peter (Max):
hoi jongelui,
sinds deze week ben ik op de een of andere manier gekoppeld aan jullie netwerk. Heb dus nu pas jullie ervaringen kunnen lezen en foto's gezien. Ik ga het dus nu allamaal volgen en reageren op de verslagen. Hele verhalen zo en heftige dingen. Volgens mij moet je daar ook een beetje mee om leren gaan, maar sommige dingen zullen nooit wennen. In Mali was het soms niet anders...
we gaan dus meer kontakt hebben. Hangen die hele dure schilderijen al op??? je moet ze maar koesteren, want ze leveren momenteel een godsvermogen op....
heel veel liefs (ook van Ingrid), een knuffel en zet 'm op -
28 Maart 2010 - 10:18
Marcel En Anja:
Hoi Lily en Dick.
Prachtige verhalen en we vinden het geweldig dat je zo begaan bent met de mensen. Geborgenheid en liefde voor de baby's is denk ik zóó belangrijk! Investering in hygiene en LIEF personeel lijkt me dan ook fantastisch om te kunnen geven.
Kus en groetjes natuurlijk van de dames Sanne, Femke en Anouk.