Reisverslag 16
Door: lilyburundi
03 Juli 2011 | Burundi, Bujumbura
Toen we de laatste keer vanuit Nederland terug kwamen, stond Bright netjes aan het vliegveld om ons op te halen. We zijn naar huis gereden en hebben nog even nagepraat en een borreltje gedronken met hem. Omdat het de andere dag Hemelvaartsdag was, is iedereen gebeld met de mededeling dat zij vrij zouden zijn. Vrijdag iedereen weer aan de slag en ontving Dick een sms-je van Bright dat het niet goed ging met hem en dat hij niet zou komen werken. Dick vond het een raar sms-je en zaterdag is hij bij zijn “huis” gaan kijken, maar daar was hij niet. Diverse bekenden van Bright gebeld, maar niemand wist waar hij was. Zondag weer verschillende adressen bezocht, maar niemand wist iets of zei niets te weten. De hele week niets gehoord en “de moeder van zijn kind” was naar zijn ouders in Uganda gegaan om te kijken of hij daar was. (Hadden wij al diverse malen gebeld, maar er werd nooit opgenomen.) Geen Bright en ook daar wist niemand waar hij was. Toen we te horen kregen dat zijn huidige vriendin ook verdwenen was, heeft Dick haar gebeld en kreeg haar gewoon aan de telefoon op een Burundees telefoonnummer. Bujumbura is eigenlijk een groot dorp waar iedereen elkaar kent en er al gauw allerlei roddels de ronde doen. Zij vertelde dat zij die ochtend (ook toevallig) Bright aan de telefoon had gehad en dat hij in Nairobi zit samen met zijn moeder, omdat zij ziek zou zijn. Raar verhaal waar wij niet goed raad mee weten. Eén ding weten we wel hij komt er hier niet meer in. Hij heeft tijdens onze afwezigheid ons vertrouwen flink geschaad door honderden kilometers met de auto te hebben gereden en zelfs nachten weg is gebleven met de auto en Cléo hele dagen alleen heeft gelaten. Bovendien blijkt dat hij niet alleen bij ons een flinke schuld heeft, ook heeft hij bij anderen geld geleend. Rekeningen die hij voor ons bij de vuilstort moest betalen blijken niet betaald te zijn en wij denken dat hij ook dat geld in zijn eigen zak heeft gestoken. Het personeel vraagt nu of we geen andere chauffeur meer nemen. Dick heeft gezegd dat we in augustus weten of we hier langer blijven en we tot die tijd niemand in dienst nemen. Tijdens ons verblijf bij Mikon, Susie en Milla moeten zij op het huis en de hond passen. Daarna moeten we hen het slechte nieuws vertellen en hen zeggen dat zij ander werk moeten zoeken. Wij vinden dat heel vervelend voor hen, want de baantjes liggen ook hier niet voor het oprapen.
Vanmiddag waren de kok met zijn vrouw, oudste zoon en jongste dochtertje, de vrouw van Léonidas en hun jongste zoontje hier en dan moet je daar toch steeds aan denken. De kok had gevraagd of zijn vrouw eens mocht zien, waar hij werkt en waar de spullen die ze uit de tuin krijgen, groeien. De vrouwen spreken nauwelijks Frans, dus dat was wel moeilijk, maar Emmanuel (kok) vertaalde alles en legde alles uit. We hoorden toen ook dat Léonidas thuis was gebleven, omdat hij erg moe was. Later blijkt dat hij last van zijn rug heeft van het schoonmaken van het zwembad. We gaan voorstellen dat Cédric en Célestin hem daarbij gaan helpen. Is zo’n bezoek toch nog ergens goed voor geweest. Wij hebben een rondleiding door het huis en de tuin gedaan, eten en drinken gegeven en voldaan zijn ze door Dick weer thuis gebracht. Cléo was heel erg rustig, omdat hij als stofzuiger heeft gefunctioneerd en dat was weer eens iets anders voor hem! Op de foto’s zijn de families te zien evenals enkele producten die uit onze tuin komen, zoals o.a. pinda’s. De pinda’s worden door Cédric en Célestin in de zon gelegd om te drogen, maar dat ging maar even goed. Cléo vindt ze ook erg lekker ook als ze nog niet gedroogd zijn. Dus werden ze hogerop gelegd en daarna heel even in de koekenpan. Lekker hoor. Ook hebben we bananenbier gedronken. Léonidas had vier grote trossen bananen mee naar huis genomen om er bier van te maken, dat hij later gedeeld heeft met de anderen. Voor ons had hij ook een fles meegebracht en ik moet zeggen, het is een aparte smaak, een beetje dik bier, oranje van kleur zoals je ziet. Maar om nou te zeggen dat het naar bier smaakt…. nee, maar waar wel naar kan ik ook weer niet zeggen. De vele pompoenen en rietsuiker die in de tuin groeien hebben we allemaal verdeeld onder het personeel en zij waren er heel blij mee. Sinds kort hebben we weer aubergines en paprika’s en binnenkort komen de tomaten weer. De muskietnetten hangen er al overheen omdat de vogels tomaten ook lekker vinden. Onlangs riep Célestin me om de “taro” (wortelknollen) te tonen die rijp waren. Ik wist niet wat het was en heb het op internet opgezocht. “De tot 4 kg zware wortelknollen zijn wit, grijs of rozig bruin tot blauwpaars van kleur. Ze bevatten tot 25% zetmeel. Het gehalte aan eiwit (3 %) en vitaminen is relatief gering. De knollen worden gekookt, geroosterd, gebakken en gefrituurd. In Afrika worden de knollen soms in een pasta ("fufu") verwerkt. Jonge bladeren en bladstelen kunnen ook worden gegeten. Alle plantendelen bevatten oxaalzuur, wat door verhitting afgebroken wordt. Een populaire snack gemaakt van de taro zijn tarochips, die ook in Nederland te koop zijn”, aldus internet.
Dit was het dan weer voor deze keer. Ik hoop dat het gedeelte over de terugkeer naar Nederland een beetje overkomt, want ik heb het maar beknopt weergegeven. Te gecompliceerd om op papier te zetten. In augustus is er vermoedelijk een dochtertje bij Paul en Michelle en gaan we naar de kids in Amerika. Daarna is het inpakken, Cléo in zijn bench zien te krijgen en terug naar Nederland. Maar jullie horen nog wel van ons voor die tijd.
De laatste foto is een zoekplaatje en mogen jullie raden wie waarin zit.
Vriendelijke groeten en tot een volgende keer,
Dick, Lily en een poot van Cléo.
03 Juli 2011 - 19:13
Wim En Ad V.d. Broek:
He, wat jammer nou, echt, wij vinden dit heel erg, omdat wij met eigen ogen gezien hebben wat Dick daar doet en presteert. Hij is gezien bij de mensen en op het werk en dan niet alleen vanwege de prestaties, maar zeker om zijn humane omgang met iedereen. Maar hij en Lily zijn natuurlijk ook weer welkom om met Cleo terug te komen naar het Rucphense.
Lieve mensen, bedankt dat wij zo'n fijne tijd bij jullie hadden, wilden dit graag nog een keer meemaken. Wij hopen dat Dick toch nog een fijne laatste periode heeft voordat hij stopt.
A BIG HUG, Ad en Wim -
03 Juli 2011 - 19:52
Jacqueline:
Hoi Dick Lily en Cleo
Ja dan is t ineens definitief, dat geeft wel een shit gevoel zeker als het op zo'n manier gaat.
Probeer nog wat te genieten samen daar en Dick moet toch weten dat het zeker niet aan hem ligt dat het zo moet eindigen.
Dikke kus
Jacqueline -
03 Juli 2011 - 20:36
Jan Sal:
Hallo luitjes..wat leuk weer eens zo'n ellenlang verslag te mogen lezen, alleen de inhoud van het verhaal is niet op alle onderdelen even leuk. Vertrouwen is wel heel belangrijk, maar je ziet het toch weer, ook al ben je nog zo goed... Begrijpelijk dat je je werk af wilt maken. Je bent daar niet voor niks gestationeerd ? Ik hoop voor jullie, dat er andere besluiten gaan komen. Ik lees het vol belangstelling wel op deze site. Tsjah, dat andere kanaal is immers vanaf 1 juli voor mij gesloten. :-)) Het ga jullie goed de komende tijd en veel sterkte met het hanteren van de teleurstelling, Dick.
Groeten, Jan B -
03 Juli 2011 - 21:35
John Bakker:
Ik had inmiddels al wat berichten vernomen over een doorkruising van jullie plannen voor de komende jaren. Kan me ook heel goed voorstellen dat het jullie en met name Dick heel erg geraakt heeft. Het is toch wel helemaal zijn ´ding". De tot op heden opgedane ervaring en wijsheid pakken ze jullie in ieder geval niet meer af. Ik wens jullie nog een hele fijne periode toe en maakt er toch wat fijns van !
greetz
John -
04 Juli 2011 - 07:56
Jos:
Wat een situatie! Heel spijtig dat dit allemaal zo verloopt. We leven met jullie mee!! En als ik het zo lees kun je zeker niet alles op "dat is Afrika" gooien. Geniet toch nog van elkaar en dit avontuur en wij wensen jullie veel goeds.
Jos en Gerrianne -
04 Juli 2011 - 08:44
André En Adrie:
Lieve Lily en Dick, laat ik nou gisteren de hele dag aan jullie gedacht hebben en was dus heel blij met je nieuwsbrief. Triest voor jullie en het pesoneel om zo afscheid te moeten nemen van het Afrikaanse land. Maar als je de nieuwsbronnen in Nederland volgt, blijkt dat er veel steun aan het buitenland wegvalt. Ook in Nederland zelf moet er flink ingeleverd worden. Wij zijn in ieder geval blij met jullie terugkeer. Voor Cleo zal het wel wennen zijn dat hij niet meer in de tuin kan lopen. Dat wordt flinke boswandelingenmaken. Ook goed voor de baas en bazin! Hier gaat alles naar wens. Gisteren is Fleur van Stef 9 jaar geworden. Gezellig familie-feestje in de tuin. Wij wensen jullie alle goeds voor de toekomst . Heel veel groeten en een dikke knuffel van ons. -
04 Juli 2011 - 16:08
Nelleke En Gerard Va:
Hallo Lily Dick en Cleo.
Heb net jullie verslag gelezen,wat ontzettend jammer dat Dick zijn werk daar
niet kan afmaken.ook naar voor het personeel.
hopelijk kunnen julie toch nog genieten van de tijd dat jullie daar nog zijn.
Zal voor Cleo ook wel wennen zijn in Nederland,Ik vind het een schitterende hond.
Heel veel groeten,en geniet nog van het leven daar.
Dikke kus van Nelleke en Gerard.
04 Juli 2011 - 18:23
Marie-José:
Lieve Lily en Dick,
Wat weer een verhaal! Ik kan me voorstellen dat de laatste periode mét deze mededeling aan jullie personeel, lastig is, laat staan dat jullie zelf op deze teleurstelling niet zaten te wachten... Een mooi vooruitzicht om er even tussen uit te gaan en kinderen en kleinkind weer te zien. Geniet vooral van alle mooie dingen en de ervaring die jullie rijker zijn! Jullie hebben zoveel gedaan en betekend voor de mensen daar, dat pakt niemand je meer af. Ik bewonder jullie! Het zal toch ook weer fijn zijn om jullie weer te zien!!!
dikke knuffel, Marie-José -
05 Juli 2011 - 20:02
Ad En Hennie:
Hoi Dick en Lily,
Wat een grote tegenvaller dat het niet verlengd wordt. En wat hebben jullie de laatste tijd veel meegemaakt/ en het ergste is dat jullie vertrouwen in bepaalde mensen is geschaad.
Maar een ding is zeker. Julie kunnen bij thuiskomst terug kijken op een geweldige ervaring van de mensen en dieren in Burundie. Geniet er nog lekker van en daarna veel plezier in Amerika/
Welkom thuis.
Groetjes Ad en Hennie -
08 Juli 2011 - 00:28
Miek:
heb weer gretig je verslag gelezen. Jammer dat er zo abrupt een eind aan lijkt te komen. Hopelijk biedt deze nieuwe situatie straks ook weer nieuwe, onverwachte kansen. Liefs Miek -
09 Juli 2011 - 11:07
Adje En Cor:
Beste Lily en Dick, zoals heel vaak in het leven overkomt je zoms zaken waar je geen invloed op hebt ( "managers" noemen dat zaken buiten de cirkel van invloed !!)
Jullie verhaal lezende is dit ook zo'n voorbeeld. Jammer, heel jammer voor jullie en met name voor Dick. Dat werk is hem op het lijf geschreven, maar kennelijk gelden er andere regels.
Hoop dat jullie de resterende tijd goede door brengen. Ook jammer voor jullie "personeel"die jullie met tranen in hun ogen zullen zien vertrekken.
Groeten. -
14 Juli 2011 - 16:48
Jose En Bram,:
Jammer om te horen dat jullie verblijf niet zal worden verlengd, ook heel vervelend dat het vertrouwen in bepaalde mensen flink is beschadigd.
Probeer het niet al te zwaar op te nemen en ga vooral genieten, zeker van de trip naar de kids in Amerika. -
16 Juli 2011 - 10:44
Piet En Corrie Vergo:
Hallo Lilly en Dick, allemaal geen leuke dingen zo te zien, je moet maar zo denken, jullie zijn weer een héle ervaring rijker, en toch wel verschikkelijk genoten van alles dacht ik zo aan alles te merken tenminste..!!je hebt er misschien wel té veel je hart en ziel in gelegd en kan je toch wel eens bedrogen uit komen, zo gaat dat nu eenmaal in het leven.Ik heb 40 jaren een goede vriendin gehad, wij vertrouwden elkaar in alles, maar inene was het voorbij, dan gebeurd er iets wat je helemaal niet verwacht en het was afgelopen!!Wanneer kan je iemand vertrouwen??Ik denk dat de mensen daar niet anders zijn als hier, hier gebeuren ook zéér ernsige dingen wat je normaal niet verwacht !Oké...daar hebben jullie niks aan, maar..jullie hebben méér in je mars en het is het einde van de wereld niet..Dick..het komt allemaal wel goed met jouw en wat de gezondheid betreft...ook niet onbelangrijk, hebben jullie nu ook niks aan maar denk er toch maar eens over na.En toch weer een goed bericht..jullie komen lekker weer thuis..want wij dachten leuke buren te hebben, gaan ze helemaal naar Afrika..ha..ha....grapje..!!Wij hopen in ieder geval en weten bijna zeker...het komt allemaal goed met jullie hoor !! Een beetje late ractie op jullie brief maar, zit al 6 weken met een verdaaide knie dus..kan niet wandelen-fietsen, niet fijn met mijn kleinkinderen spelen, juist nu ze vakantie hebben en moet waaschijnlijk geopereerd worden, wand mijn meniscus is kapot en pees, dus ook niet zo leuk, daarbij te weten dat ik met pensioen ben...ha..ha...maar ook geen leuke dingen.Ook staat het hier al een aantal dagen flink te regenen alles staat blank , een trieste bedoening hoor, blijf maar even in Burundi..ha..ha..grapje!Oké, jullie krijgen de groetjes nog van ons en ik denk dat er voor jullie toch ook nog wel een feestje op komst is hé, dat horen wij of zien wij nog wel oké !! -
20 Juli 2011 - 11:12
Johan W.:
Beste Lilly en Dick,
Onlangs ben ik min of meer toevallig, via Cor van Boxtel, op jullie spoor gekomen en las ik jullie "laatste" reisverslag.
Het ziet er, jammer genoeg, naar uit dat dit spoor dus binnen afzienbare tijd ook weer zal eindigen.
Een beetje jammer voor mij omdat ik alle reisverslagen inmiddels gelezen heb en deze heel leuk en interessant vond.
Maar vooral jammer natuurlijk voor jullie zelf.
Kan me zo voorstellen dat bepaalde ervaringen/emotie's en daaruit voortvloeiende plannen/verwachtingen zich bij jullie inmiddels behoorlijk genesteld hadden.
Maar ja, jullie kennende zijn jullie niet voor één gat te vangen en is het slechts een kwestie van tijd voordat jullie op een nieuw spoor zitten met allerlei nieuwe aantrekkelijke mogelijkheden.
En mochten jullie tussentijds in Nederland in de gelegenheid komen en goesting hebben dan ben je voor een stukje bananentaart natuurlijk altijd welkom in het West-Brabantse Bujumbura, onder de lokale bewoners bekend als Schijf.
Johan -
23 Juli 2011 - 20:11
Marcel En Anja:
Hallo vanuit het koude Holland....
We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Italie. Weer een mooie update Lily. Ik wist niet dat jij zoveel verstand had van al die groene zaken in de tuin? Je kunt bijna groentenboer worden!
Ik stuur zo meteen een kleine brief met wat foto's. Doei voor nu.
30 Augustus 2011 - 20:10
Henk Soffers:
Hallo Dick en Lily,
Ik zat net een mail te maken voor mijn buurjongen die voor 5 maanden op stage is gegaan naar zuid-afrika om daar de luchtvaart techniek/vliegtuig bouw wat beter onder de knie te krijgen, ik moest toen aan jullie denken,vandaar deze mail.
Hij is naar Pretoria gegaan, dat is nog wel even bij jullie uit de buurt.
Ik ben benieuwd hoe het met jullie gaat, het laatste verhaal wat ik gelezen heb was niet om erg vrolijk van te worden, jammer dat je op deze manier het goede werk achter moet laten wat eigenlijk nog niet voltooid is. Om alles op orde te krijgen kom je aan een normaal mensen leven nog tekort denk ik.
Weet in ieder geval wel dat jullie op Kerkakkers meer dan welkom zijn.
Heel veel groetjes en maak er nog een mooie tijd van.
Henk
06 September 2011 - 15:52
Cor En Hetty:
Hoi Lily en Dick,
Wat een vervelend nieuws voor jullie! Het toekomstperspectief helemaal veranderd.
Never a dull moment,maar dit is echt niet leuk.
We wensen jullie nog 'n mooie tijd in Burundi toe en ...wie weet verandert het toch nog en kunnen jullie blijven.
Hartelijke groet,
Cor en Hetty